Geen plasjes meer binnen

hond puppy zindelijkheid


Je komt thuis met je pup. Je kan hem heerlijk laten verkennen in de nieuwe woning, en kennis laten maken met alle bewoners.
Maar dan ineens: Oeps… Een ongelukje. Je vind een plasje op de vloer. Kan gebeuren, toch? Het is tenslotte nog een jonge hond.

Soms rijzen er dan toch enkele vragen. Want hoe leert een hond nu eigenlijk waar hij zijn of haar behoefte mag doen?

Worden ze geboren met deze kennis, of doen ze dit instinctief? Leert de fokker dit al? En hoe lang duurt het eigenlijk voor een pup zindelijk is?

Ik leg je in deze blog alles uit over hoe je je pup vlot zindelijk krijgt.


Wat is zindelijkheid eigenlijk?

Zindelijkheid is eigenlijk niets meer of minder dan weten waar en wanneer je je behoefte kan doen.

In eigen woorden: Leren dat je hond buiten plast en ontlast, en niet binnen.
Pups worden niet geboren met deze kennis, en moeten dit allemaal nog leren.

Ze moeten leren dat ze op een bepaalde plaats hun behoefte mogen doen, en op andere plaatsen zoals je woonkamer, liever niet. 

We bespreken hieronder 4 punten:

  1. Hoe werkt zindelijkheid?

  2. Waar dien je op te letten?

  3. Hoe reageer je het best?

  4. Wanneer is je hond zindelijk?

1. Hoe werkt zindelijkheid?

Van nature uit houden honden graag hun toilet gescheiden van hun rustplaats of eetplaats. Dit is zeker geen fabel.

Maar het moet wel haalbaar blijven. Want je kersverse puppy, kan lichamelijk helemaal niet zo lang ophouden.

Dus als je een plasje zou vinden in bijvoorbeeld de bench, of de puppyren, is dit niet dat je hond geen manieren heeft. Hij heeft zijn best gedaan, maar kon het écht niet ophouden.



Bij zindelijkheidstraining, hou je er best rekening mee dat je hond 2 zaken moet leren.

  1. Leren op welke ondergrond ze mogen ontlasten

  2. Leren ophouden gedurende langere tijd


In een notendop: In het begin leren we eerst al eens dat ze buiten mogen ontlasten, en liever niet binnenshuis. Als je wil, kan je hier zelfs een apart hoekje in de tuin voor afbakenen. 

Zodra dit vlot loopt, en je pup al wat ouder begint te worden (3 - 4 maanden oud), kan je daarna beginnen met de tijd op te bouwen tussen de ontlastingsmomentjes. Een pup van 3 - 4 maanden oud, zou ongeveer ’s nachts een 4 tot 6 tal uurtjes kunnen ophouden, maar overdag maar 1,5h. Eens ze dan ouder worden, kunnen ze een hele nacht overbruggen, en overdag enkele uurtjes (2 - 2,5 h).


2. Waar dien je op te letten?

Zindelijkheidstraining is vooral succesvol als je kan vermijden dat je pup binnen ontlast, en ze altijd tijdig buiten kan laten om buiten succesvol te zijn.

Dit is de theorie natuurlijk. In de praktijk is de kans groot dat er toch wel eens een ongelukje gebeurt. Hoe je hier gepast op kan reageren lees je in het volgende puntje.

Maar ik geef je wel al enkele richtlijnen mee, wanneer de kans érg groot is dat je pup wil gaan ontlasten.

Laat je pup op deze momenten zeker even buiten:

  • Vlak na het wakker worden (zowel ochtend, als korte dutjes overdag)

  • Vlak na het eten

  • 15 - 30 minuten na het eten

  • Vlak na het spelen

  • Vlak nadat ze erg opgewonden zijn geweest (bvb als er bezoek komt)

  • Vooraleer je je pup langere tijd alleen gaat laten

  • Avond: niet te laat meer eten en drinken geven, zodat ze vlot de nacht doorkomen.

  • Tussendoor elk 1,5h buiten laten tot de leeftijd van 3 - 4 maanden.


Moest je ineens zien dat je pup ineens langdurig begint te snuffelen, en rondjes begint te draaien? Zorg dan maar dat je snel met je pup naar buiten kan. Je hebt dan nog ongeveer 5 seconden :-)

Waar let je dan buiten op:

  • Zet ze in het begin op de ondergrond waar je wil dat ze het leren. (bvb gras, klinkers,…)

  • Je kan een apart hoekje afbakenen, en ze hierin zetten zodat ze altijd op dezelfde plaats gaan. De geur van ontlasting nodigt trouwens uit om hier terug te ontlasten.

  • Wacht zeker lang genoeg tot je pup volledig uitgeplast is. Dikwijls gaan ze een eerste keer ‘oppervlakkig’, en daarna soms ‘grondig’.

  • Beloon desnoods je pup ook even als hij flink uitgeplast is.


Wil je graag dat je hond dit op ‘commando’ leert? Door een woordje (bijvoorbeeld “plasje”) te zeggen wanneer ze aanstalte maken om te plassen, leren ze na verloop van tijd wat dit woordje betekent. Later, als je dan “plasje” zegt, snappen ze wat de bedoeling is, en kunnen ze ontlasten wanneer je het vraagt.



3. Hoe reageer je dan het best?

Als je pup z’n plasje of behoefte flink buiten gedaan heeft, mag je dit altijd belonen. Let er alleen op, dat je pup ook volledig uitgeplast is, en dat je dan pas beloont.
Maar hoe reageer je dan als het een keertje mis gaat, en er gebeurt een ongelukje binnen?


Pech. Kan gebeuren :-)

Dikwijls gebeurt dit dat wanneer wij enkele signalen gemist hebben, of we hebben ze niet tijdig uitgelaten. De fout ligt in dit geval evenveel (of zelfs meer) bij onszelf.

Hoe reageer je dan wel?

  • Laat je pup alsnog buiten, want de kans is groot dat hij nog niet uitgeplast is.

  • Ruim binnen gewoon het plasje grondig op. Zorg ook dat het niet meer naar urine ruikt. Ik zei eerder al dat de geur van ontlasting uitnodigt om dit op dezelfde plaats te doen. (sopje met vloeibaar wasmiddel en lauw water werkt trouwens goed om op te ruimen).

  • Gebruik geen straffen. Zowel niet fysiek als verbaal. Je hebt met een jonge pup te maken, die lichamelijk nog niet kan ophouden.

  • Ga even na hoe het komt dat je pup binnen geplast heeft in het vorige rijtje. Misschien heb je een momentje gemist, en kan je het de volgende keer voor zijn.

4. Wanneer is mijn hond zindelijk?

Vanaf de leeftijd van 4 maanden kunnen ze al snel overdag tot 2,5 uur ophouden, en ’s nachts vaak al een volledige nacht (6 - 8 uur). Het is moeilijk om er een leeftijd op te plakken, want het hangt af van verschillende factoren.

Maar als vuistregel: als je hond 4 - 6 opeenvolgende weken geen ongelukjes meer gehad heeft, mag je er vanuit gaan dat hij of zij zindelijk is.

Om samen te vatten:

Als je kan vermijden dat je hond binnen kan ontlasten, en je veel succesmomenten kan belonen dat je hond buiten ontlast: dan ga je vlot doorheen de zindelijkheidstraining. Stelselmatig ga je steeds verbetering zien. En loopt het dan toch eens mis?

Kan gebeuren. Help je hond, door hem of haar tijdig uit te laten, zodat het volgende keer niet meer gebeurt.

Deze blog is geschreven door Hans Roijakkers, hondengedragsdeskundige. Deze tekst kopiëren zonder toestemming is niet toegelaten. Maar lijkt dit artikel ook interessant voor andere mensen die je kent? Dan mag je gerust de link delen met je vrienden of op social media :-)

Vorige
Vorige

Wie zijn fout is het nu eigenlijk?